5 veelgemaakte kleine foutjes die je sollicitatie kunnen verpesten

kleine cv foutjes

Solliciteren kan een stressvolle onderneming zijn. Soms zie je een interessante vacature vlak voor de sluitingsdatum, dan wil je snel je sollicitatiebrief en cv toesturen. In de haast zijn kleine foutjes dan snel gemaakt. Zonde want sommige kleine foutjes kunnen je eerste indruk bij de sollicitatie verpesten. Gelukkig zijn kleine foutjes gemakkelijk te voorkomen, controleer je sollicitatiebrief en cv daarom altijd voordat je ze verstuurt op deze veel gemaakte foutjes.

 

1. Spel- en schrijffouten

Een beetje een open deur, maar ondanks dat iedereen het weet en dat iedere computer tegenwoordig wel spellingscontrole heeft, zien we nog steeds vaak kleine spel- en schrijffouten in sollicitatiebrieven en cv’s. Wat we vooral vaak zien zijn losse woorden en halve zinnen. Dit is iets wat vaak ontstaat wanneer er veel gesleuteld is aan de tekst. Bij het zoeken naar de perfecte zin worden soms oude stukjes van zinnen of losse woorden over het hoofd gezien, die helaas door de spellingscontrole niet altijd worden opgemerkt. Onze tip is dan ook om je sollicitatiebrief en je cv altijd nog even laat controleren door iemand anders voordat je de ze verstuurt.

 

2. Een informele foto op je cv

Een foto toevoegen aan je cv is vaak een discussiepunt op zich. Als je een foto toevoegt aan je cv, zorg dan wel dat je een foto kiest met een professionele uitstraling. Gebruik geen afgeknipte vakantiefoto waar je toevallig heel leuk op stond. Je kunt beter een vriend of vriendin vragen een goede portretfoto te maken speciaal voor je cv. Neem er even de tijd voor, probeer een aantal verschillende poses en zorg voor een rustige achtergrond. Je kunt hiervoor ook naar een professionele fotograaf, maar met een goede mobiele telefoon kun je ook al snel een paar goede foto’s maken.

 

3. Een fout e-mailadres

Ook je e-mailadres zelf kan je sollicitatie een onprofessionele uitstraling geven. Toen je jong was vond je het misschien heel grappig om een e-mailadres als meterbier@…mail.com of twinklestar99@…mail.com te hebben, maar om te solliciteren kun je beter een serieuzer e-mailadres gebruiken. Vermijdt ook verkleinwoorden (bijvoorbeeld heleentje83@…mail.com) en gebruik bij voorkeur een persoonlijk e-mailadres en niet een gezamenlijk e-mailadres (bijvoorbeeld wendy.en.patrick@…mail.com). Maak indien nodig een nieuw e-mailadres, in Outlook of Gmail kun je dit gratis en snel doen.

 

4. Bestandsnaam zonder je naam

Noem je cv-document niet gewoon CV.docx of Curriculum Vitae.pdf maar gebruik je naam in de bestandsnaam. Voor de ontvanger is het prettig om een bestand te krijgen waarvan direct te zien is van wie het is. Recruiters krijgen vaak veel verschillende cv’s toegestuurd. Wanneer al deze bestanden CV.docx heten kunnen ze niet direct meer zien welk bestand van wie is. Ze moeten dan zelf jouw bestand een nieuwe naam geven. Dit is natuurlijk geen cruciale fout, maar het is toch altijd beter om te voorkomen dat jouw cv een irritatie factor voor de recruiter is.

 

5. Verkeerde aanhef, datum, onderwerp, adressering

Dat haastige spoed zelden goed is zien we helaas ook vaak in sollicitatiebrieven of cv’s.  In de haast om de sollicitatie nog net voor de sluitingsdatum te versturen, wordt vaak teruggegrepen naar eerder geschreven sollicitatiebrieven of cv’s. Even snel een paar zinnen aanpassen, een paar zinnen toevoegen en hup, klaar is Kees. Vaak wordt dan vergeten de kleine onderdelen aan te passen zoals de datum, de aanhef, het onderwerp of zelfs de adressering, de datum of de aanhef, aan te passen. Deze kleine foutjes zijn niet alleen slordig maar het kan zelfs erg pijnlijk zijn. Wanneer je bijvoorbeeld de verkeerde bedrijfsnaam boven aan je sollicitatiebrief hebt staan of je vergeet “Geachte mijnheer …” in “Geachte mevrouw …”te veranderen.